TÜRMOB SÜREKLİ MESLEKİ GELİŞTİRME EĞİTİMİ MERKEZİ

AKREDİTASYON USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE

TÜRMOB SÜREKLİ MESLEKİ GELİŞTİRME EĞİTİMİ MERKEZİ (SÜRGEM)
AKREDİTASYON USUL VE ESASLARINA İLİŞKİN YÖNERGE

Amaç
MADDE 1-

  1. TÜRMOB Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği’nin (Yönetmelik) 20 ve 21 inci maddeleri, TÜRMOB ve Odalar dışındaki kurum ve kuruluşlar tarafından gerçekleştirilen diğer eğitim faaliyetleri ile bu faaliyetleri yürütecek kurum ve kuruluşların SÜRGEM tarafından akredite edilmesini öngörmektedir. Bu Yönerge’nin amacı; Yönetmeliğin 13 üncü maddesinde sayılan, Yönetmeliğin 8 inci maddesinde belirtilen programlar kapsamında SÜRGEM tarafından akredite edilmiş kurum ve kuruluşlar ile TÜRMOB ve Odalar tarafından düzenlenen konferans, panel, seminer, kongre, sempozyum, çalıştay, kurs, sertifika programı, mesleki teknik komite, komisyon toplantıları vb. eğitim faaliyetlerinin akreditasyonuna ilişkin usul ve esasların belirlenmesidir.

Hukuki dayanak
MADDE 2-

(1) Bu Yönerge, TÜRMOB Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği’nin 6 ncı maddesinin 4 üncü fıkrasının (d) bendi hükmüne dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
MADDE 3-

(1) Bu Yönerge’de geçen;

  1. Komite: SÜRGEM Akreditasyon Komitesi’ni,
  2. Kredi: Eğitim faaliyetleri sonucunda elde edilecek ve eğitim yükümlülüğünün tamamlanmasında kullanılacak değerleme ölçütünü,
  3. Oda: Serbest muhasebeci mali müşavirler ve yeminli mali müşavirler odalarını
  4. SÜRGEM: Meslek mensuplarının mesleki yeterliliklerini ve yetkinliklerini geliştirmek amacıyla sürekli mesleki geliştirme eğitim faaliyetlerini planlayan, programlayan ve yürüten, yöneticileri TÜRMOB Yönetim Kurulu tarafından atanan Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi Merkezi’ni,
  5. TÜRMOB: Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’ni,
  6. Yönetmelik: TÜRMOB Sürekli Mesleki Geliştirme Eğitimi Yönetmeliği’ni

ifade eder.

Diğer Eğitim faaliyetlerinde kredilendirme

MADDE 4-

    1. Diğer eğitim faaliyetlerinde kredilendirme, Yönetmeliğin 13 üncü maddesinin 1 inci fıkrasında belirtildiği şekilde gerçekleştirilir.
    2. Sürekli mesleki gelişim eğitimlerinde görev alan TÜRMOB eğiticileri, görev aldıkları eğitimlerin kredi sayısı kadar kredi alırlar. Bu şekilde kazanılan ve diğer faaliyetler kapsamında değerlendirilecek yıllık kredi sayısı 10’u geçemez.

Diğer eğitim faaliyetlerinin belgelendirilmesi ve bildirimi

MADDE 5-

    1. Diğer eğitim faaliyetlerinin SÜRGEM Eğitim portalı vasıtasıyla beyan edilmesi yeterlidir. Ancak, SÜRGEM tarafından talep edilmesi halinde tevsik edici bilgi ve belgelerin sunulması gerekir.
    2. Eğitim faaliyetine katılımı gösteren bilgi ve belgeler meslek mensubu tarafından katılımın sağlandığı yıl içinde SÜRGEM Eğitim portalı üzerinden bildirilir. Aralık ayında katılım sağlanan eğitimlerin son bildirim tarihi, izleyen yılın 31 Ocak günüdür.
    3. Eğitim faaliyetlerinden bir takvim yılı içerisinde elde edilen krediler o takvim yılının kredi hesabında dikkate alınır.

 

Akreditasyon başvurusu, başvurunun değerlendirilmesi ve akreditasyon onayı

MADDE 6-

    1. Akredite olmak üzere başvuran kurum ve kuruluşların eğitim odaklı kurulmuş olmaları, muhasebe mesleğine hizmet eden konularda faaliyette bulunmaları, kâr amaçlı kurum ve kuruluş niteliğinde olmamaları esastır.
    2. Mali, teknik ve fiziki imkânları yeterli olup akredite kurum ve kuruluş olmak üzere ilk kez başvuru yapanlar, gerçekleştirecekleri etkinliğin;
      1. konusu,
      2. tarihleri,
      3. süresi,
      4. yeri
      5. programı,
      6. düzenleme ve bilim kurulu üyeleri,
      7. konuşmacıları ve konuşmacıların özgeçmişleri,
      8. katılımcıları,
      9. etkinliğin meslek mensuplarına katkısı,
      10. varsa ücreti vb.

bilgileri içeren başvuru dosyasını yazılı olarak veya elektronik ortamda etkinlikten en geç 30 gün önce SÜRGEM kayıtlarında olacak şekilde teslim ederek akreditasyon başvurusunda bulunurlar.

  1. SÜRGEM tarafından diğer eğitim faaliyetlerine ilişkin yapılacak akreditasyon onayı değerlendirmesi, ilgili mevzuat ve Yönetmelik ile akreditasyon esaslarında belirlenen şartlara uygunluğu üzerinden yapılır.
  2. Akreditasyon başvuruları bütün belgelerin ve incelemelerin tamamlanmasından itibaren 30 gün içinde değerlendirilerek karara bağlanır.
  3. Akredite olmuş kurum ve kuruluşlar SÜRGEM internet sitesi aracılığıyla kamuoyuna ilan edilir.
  4. SÜRGEM; ilgili mevzuat, Yönetmelik ve bu akreditasyon esaslarına aykırılıkları tespit edilen kurumların akreditasyonunu iptal edebilir.

Akredite edilen kurum ve kuruluşların eğitim faaliyetleri

MADDE 7-

  1. Akredite olan kurum ve kuruluşların düzenlemiş oldukları diğer eğitim faaliyetlerinin kredilendirilebilmesi için bunların akredite edilmiş olması gerekir.
  2. Daha önce akredite edilmiş bir faaliyetin tekrarlanması durumunda yeniden akreditasyona gerek yoktur. Ancak ilgili faaliyet düzenlenmeden önce, akreditasyon sırasında beyan edilen bilgilerin ilgili faaliyet için halen geçerli olduğuna dair SÜRGEM’e bilgi verilmesi gerekir. Faaliyetten kredi kazanılabilmesi için bu bilgilendirmenin yapılması yeterlidir. Faaliyetin akreditasyonu sırasında beyan edilen bilgilerin ilgili faaliyet için geçerli olmadığının saptanması durumunda faaliyet akredite edilmemiş sayılır ve meslek mensuplarının kredi talepleri kabul edilmez.
  3. Akredite olan kurum ve kuruluşların ilk kez düzenleyecekleri faaliyetler için bu Yönerge’nin 6 ncı maddesinin 2 inci fıkrasında belirtilen başvuru dosyasını hazırlayarak SÜRGEM’e faaliyet gerçekleştirilmeden önce teslim etmeleri gerekir. Dosyada beyan edilen bilgilerin ilgili faaliyet için geçerli olmadığının saptanması durumunda faaliyet akredite edilmemiş sayılır ve meslek mensuplarının kredi talepleri kabul edilmez.
  4. Eğitim faaliyetine dair duyurularda, etkinliğin Yönetmeliğin sadece “Diğer Faaliyetler” kapsamında kredi kazandıracağı açıkça belirtilir.
  5. Akredite kurum ve kuruluşlarca düzenlenmiş olan etkinliklere ait katılımcı listesi SÜRGEM’e etkinlik tarihini izleyen en geç 3 işgünü içerisinde gönderilir. Verilen eğitim sertifikası veya katılımcı belgesi ile doğrulaması yapılır ve katılımcı SÜRGEM portalı üzerinden kredi kazanmak üzere sisteme giriş yapar.
  6. Akredite edilmiş kurum ve kuruluşlar, duyurusu yapılmış faaliyetin herhangi bir nedenle iptali veya gerçekleşmemesi halinde durumu ivedilikle SÜRGEM’e bildirir.

Yürürlük

MADDE 7-

(1) Bu Yönerge TÜRMOB internet sitesinde yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Yürütme

MADDE 8-

(1) Bu Yönergeyi SÜRGEM Yönetim Kurulu yürütür.